Wat doe je als je personeel zoekt? Waarschijnlijk heb je toen een vacature geschreven en die geplaatst op betaalde vacaturebanken, zoals Nationale Vacaturebank of Monsterboard. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom je niet zoveel sollicitaties ontvangt vanuit deze vacaturebanken? In dit artikel leggen we uit waarom vacaturebanken vaak niet werken om sollicitaties te ontvangen in de huidige arbeidsmarkt.

Vacaturebanken – de belofte

Het idee van vacaturebanken is eenvoudig: werkgevers plaatsen hun vacatures op de site en werkzoekenden kunnen deze gemakkelijk vinden. Dit is handig voor werkgevers omdat ze snel veel potentiële kandidaten kunnen bereiken en voor werkzoekenden omdat ze gemakkelijk kunnen zoeken naar een baan die bij hun past.

Man en vrouw plaatsen vacature online via smartphone en laptop

De impact van concurrentie

De realiteit is helaas anders. Vacaturebanken zijn vaak overbevolkt met andere vacatures. Dit betekent dat je als werkgever te maken hebt met veel concurrentie en dat je vacature niet opvalt tussen de vele andere.

Gebrek aan personalisatie

Een ander probleem is het gebrek aan personalisatie. Vacaturebanken bieden vaak geen manier om de kwaliteit van de kandidaten te beoordelen of om de vacature aan te passen aan de specifieke behoeften van het bedrijf. Hierdoor kan het zijn dat je als werkgever veel sollicitaties ontvangt, maar niet de juiste kandidaten.

Hoge kosten

Ten slotte kunnen vacaturebanken duur zijn voor werkgevers. Het plaatsen van een vacature kan honderden euro’s kosten, afhankelijk van het aantal sites waarop deze wordt geplaatst. Dit kan leiden tot hoge kosten voor werkgevers, vooral als ze meerdere vacatures moeten plaatsen.

Alternatieven voor vacaturebanken

Maar wat zijn dan de alternatieven? Er zijn verschillende manieren om potentiële kandidaten te bereiken zonder gebruik te maken van vacaturebanken. Een goed alternatief is bijvoorbeeld het plaatsen van de vacature op de eigen website van het bedrijf of op social media-kanalen. Dit kan leiden tot een meer gerichte groep sollicitanten die mogelijk beter passen bij de vereisten van de vacature. Daarnaast is het inschakelen van een werving en selectie dienst ook een optie.

Praktijkeigenaar zit naast werknemer en werkt op laptop aan artikel voor recruitment marketing

Werving en selectie

Bij het uitbesteden van de werving en selectie denken werkgevers vaak aan heel hoge tarieven die ze moeten betalen. Bij Fysio Networkx gaan we al aan de slag voor een startersfee. Pas wanneer een kandidaat een handtekening heeft gezet, wordt de plaatsingsfee betaald en dit zijn geen jaarsalarissen zoals bij vele bureaus wel het geval is. In de huidige markt wagen veel wervingsbureau’s zich ook niet aan paramedische vacatures. Voor de kosten die je maakt om een vacature op sommige jobboards te plaatsen, gaan wij al voor je aan de slag.

Vanwege onze affiniteit met de fysiotherapie en jaren ervaring binnen de branche, weten wij hoe we moeten zoeken en wie we moeten benaderen. Daarbij maken we gebruik van ons netwerk en onze kennis van Recruitment Marketing om actief op zoek te gaan naar de ideale kandidaat voor de vacature.

Conclusie

Hoewel vacaturebanken misschien een handige tool lijken om werkzoekenden te vinden, werken ze vaak niet zo goed als je zou denken. De overvloed aan vacatures op deze sites kan ervoor zorgen dat werkzoekenden verdrinken in de mogelijkheden, terwijl werkgevers te maken hebben met hoge kosten en een gebrek aan personalisatie. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar, zoals het plaatsen van vacatures op eigen websites en social media-kanalen, netwerken en het gebruik van werving en selectie.

Benieuwd naar onze werkwijze in de werving en selectie?

Neem dan contact op met onze accountmanager Albert via deze link. Hij gaat graag met je in gesprek om te kijken of jouw kandidaat in ons netwerk zit.