Bij het ondertekenen van een contract bij een Fysiotherapie praktijk als werkgever teken je doorgaans een concurrentiebeding. Veelal gebeurt dit alleen bij een contract voor onbepaalde tijd, tenzij er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. In dit concurrentiebeding wordt opgenomen dat je binnen een bepaald verzorgingsgebied van de praktijk, bijvoorbeeld in een straal van 15 kilometer, niet in dienst mag treden bij een concurrent die gevestigd is in dit gebied. Daarbij wordt aangegeven dat dit niet mag voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld binnen een jaar na uitdiensttreding. Na de periode die is genoemd in dit concurrentie-beding ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Maar wat als je direct bij een andere werkgever wil gaan werken die binnen de straal van het concurrentiebeding valt?
Allereerst moeten we benadrukken dat je een concurrentiebeding niet zomaar kan negeren. Teken dus niet eerst bij een nieuwe werkgever, voordat je met je huidige aan tafel hebt gezeten om in kaart te brengen of je tot een oplossing kan komen. Als je dit doet, ben je in overtreding vanaf het moment dat je bij de nieuwe werkgever gaat werken. Hier staat vaak een boete op die kan oplopen tot een hoog bedrag.

Hand met pen ondertekent concurrentiebeding in contract

Rechtsgeldigheid
Controleer in je contract of er ook daadwerkelijk wordt gesproken van een boete. Als er geen radius van het concurrentiebeding of een boete wordt genoemd, leg dan je contract voor bij een arbeidsjurist. Die zal dan eerst beoordelen of het concurrentiebeding rechtsgeldig is. De crux is om met je huidige werkgever tot een oplossing te komen. Geef aan in een open gesprek dat je de ambitie hebt om elders te werken, dit kan zijn vanwege doorgroeimogelijkheden; meer verantwoordelijkheden of bijvoorbeeld het feit dat je toe bent aan een nieuwe werkomgeving. Belangrijk is dat er sprake is van een positieverbetering voor jou als werknemer, bijvoorbeeld in salaris en functie.

Relatiebeding
Geef aan dat je je bewust bent van het feit dat concurrentiebeding in overtreding komt als je bij de nieuwe werkgever gaat werken, maar dat je graag persoonlijk tot een oplossing komt. Een optie is om voor te stellen om het concurrentiebeding om te zetten tot een relatiebeding. Hierbij stem je schriftelijk in met het feit dat je geen patiƫnten van de huidige werkgever zal werven bij de nieuwe werkgever. Een concurrentiebeding is niet bedoeld om werknemers te behouden, maar om het patiƫnten/klantenbestand te beschermen, net zoals de bedrijfskennis- en geheimen.

Wat als hier geen gehoor aan wordt gegeven?
Iedere zaak in deze is uniek. Je hebt te maken met contractuele verplichtingen en specifieke omstandigheden waardoor er geen unanieme oplossing is. Een jurist zal ook altijd adviseren om te proberen om in eerste instantie met je werkgever tot een oplossing te komen. Wanneer dit niet mogelijk is, kan er contact opgenomen met een jurist, bijvoorbeeld van het KNGF om naar de zaak te laten kijken. Dit kan eventueel leiden tot een situatie waarbij kan besluiten om naar de rechter te stappen. Belangrijk hierin is dat je aan kan tonen dat je als werknemer alles hebt gedaan om aan te tonen waarom je van mening bent dat je bij de nieuwe werkgever een positieverbetering zal ervaren, maar ook dat je je best gedaan om met je huidige werkgever tot een oplossing te komen.

Geen conflict?
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een werkgever er geen moeite mee zal hebben om de straal van het concurrentiebeding in te korten, een relatiebeding af te spreken of om simpelweg niet te handhaven. Dit is natuurlijk per situatie en praktijk verschillend, lees je daarom goed in over de materie rondom dit onderwerp zodat je beslagen ten ijs kan komen, mocht dit toch leiden tot een conflict.