Misschien is het heel herkenbaar: je hebt uren gespendeerd aan het schrijven van dé perfecte vacature voor een nieuwe fysiotherapeut binnen je praktijk, je hebt deze op alle bekende jobboards zoals Indeed en Werkzoeken.nl geplaatst. Maar dan reageert er niemand!

Als je op Indeed zoekt naar vacatures voor fysiotherapeuten zie je dat er meer dan 650 vacatures open staan op dit moment. Maar hoe val jij als werkgever op in deze zee van vacatures?

Een inmiddels veelgebruikte term binnen de werving en selectie is ’employer branding’. Simpel gezegd is dit het opbouwen van een sterk en onderscheidend werkgeversmerk. Met je employer branding vertel je wat jouw praktijk bijzonder maakt en hoe jij je onderscheidt van de concurrentie. Zo val jij op.

Door de jaren heen heb je veel positieve reacties en recensies van patiënten ontvangen, hierdoor weten potentiële nieuwe patiënten dat ze bij jou moeten zijn voor de beste behandeling. Maar heb je ook reacties en recensies van medewerkers waardoor nieuwe collega’s weten dat jij een goede werkgever bent?

Neem je bedrijfsidentiteit mee in je vacature
Een simpele stap om te nemen in je employer branding, is door in je vacature mee te nemen ‘wie jullie zijn’. Vertel wie er bij jullie werken, bijvoorbeeld door te noemen uit hoeveel fysiotherapeuten het team bestaat en wat iedereen doet.

Hoe is de werksfeer binnen de praktijk? Zijn jullie heel persoonlijk met elkaar als team en hechten jullie hier veel waarde aan? Of ligt de focus echt op de zorg? Is het team bijvoorbeeld pas klaar met het werk als iedere patiënt die dag geholpen is, ook al komt deze snel tussendoor?

Vraag na bij je medewerkers waarom zij bij je werken. Door dit te doen breng je duidelijk in kaart wat jouw praktijk anders maakt dan andere praktijken. Wij adviseren ook altijd om een quote van een collega over de praktijk in de vacature mee te nemen. Dit maakt concreet duidelijk hoe diegene het ervaart om bij jou te werken.

Zorg er voor dat je website ook je werkgeversmerk uitstraalt
Vrijwel iedere praktijk heeft een pagina op de website met een stuk ‘over ons’. Hier staat vaak de droge informatie wat voor behandelingen de praktijk uitvoert en waar de praktijk gevestigd is. Dit is een goede plek om je missie en/of visie te tonen. Waarom doe je het werk wat je doet? En wat is je visie over de zorg die je verleent als fysiotherapeut? Door hier te beschrijven wat jullie werkwijze is en ideologie over het vak, zorg je er voor dat je jouw onderscheidende identiteit naar voren brengt.

Een ander belangrijk punt is om je team op de website te weergeven met foto’s. Een kandidaat wil graag weten wie zijn of haar collega’s worden, dus is het belangrijk dat je een duidelijke pagina hebt met alle collega’s, met het liefst nog een beschrijving van zijn of haar werkzaamheden.

De candidate journey
Een andere opkomende term binnen de werving en selectie is de ‘candidate journey’. Hiermee wordt bedoeld welke stappen een kandidaat doorloopt om tot het punt van actie te komen. In deze context hebben we het over een sollicitant. Wat is de ‘journey’, oftewel reis, die een kandidaat doorneemt om tot sollicitatie te komen op je vacature? Hierbij moet je je inleven in de rol van de kandidaat.

Wat is de eerste stap van de reis? Mogelijk ziet iemand de vacature voorbij komen op LinkedIn of Indeed en klikt deze dan open. In dit moment moet je zoveel mogelijk de kandidaat proberen te overtuigen waarom hij of zij perfect past binnen jouw praktijk. Een eerste indruk maak je namelijk maar één keer. Misschien denk je terug aan de tijd dat jij ooit gesolliciteerd hebt. Waarschijnlijk heb je toen ook niet meteen gesolliciteerd na het zien van de vacature. Iemand zal eerst onderzoek doen naar de praktijk, bijvoorbeeld door de website te bezoeken of de praktijk op te zoeken via Google of een andere zoekmachine.

Belangrijk is om in deze startfase van de candidate journey zoveel mogelijk vragen van de kandidaat af te kunnen strepen. Benoemd bijvoorbeeld duidelijk het salaris in de vacature, geef aan of er opleidingsmogelijkheden zijn en zoals eerder genoemd: beschrijf duidelijk de bedrijfscultuur en werksfeer in de vacature en op je website. Creëer een zo compleet mogelijk beeld van jouw praktijk en maak duidelijk waarom collega’s hier graag werken. Des te meer vinkjes jij af kan strepen bij de vragen en wensen van een kandidaat, des te groter de kans dat hij of zij reageert op je vacature!

Hulp nodig bij het schrijven van de vacature of de employer branding?
Vind je het lastig om de candidate journey helder te krijgen of wil jij tips bij het uitwerken van je werkgeversmerk? Binnen onze wervings en selectie pakketten gaan wij altijd hier mee aan de slag met je. Iedere praktijk heeft een eigen identiteit. Door onze ervaring weten wij de juiste vragen te stellen zodat jouw unieke identiteit helder naar voren komt. Zo maken wij het verschil in onze werving en weten wij de juiste kandidaten aan te trekken.

Interesse?
Neem dan contact op met Albert Schuurmans, onze accountmanager, via deze link! Hij kijkt graag met je mee naar jouw praktijk, employer branding en candidate journey.